תפריט
תפקוד וקישוריות אקולוגית
במה מדובר?
קישוריות מתייחסת לרציפות זרימת המים ויכולת הסעת חומר, אנרגיה ואורגניזמים בממד האורכי (מהמעלה למורד), הרוחבי (מגדה לגדה) והאנכי (פני הים למי התהום) של המערכת הנחלית. במערכת נחלית רציפה נשמרים התפקודים הטבעיים כגון הסעה טבעית של משקעים, חומרי הזנה וחומרים אורגניים, תנועה חופשית של המינים בנחל ותהליכים גאומורפולוגיים. כאשר מתקיימת זרימה רציפה, בהתאם לטיפולוגיית הנחל (איתן, שיטפוני או עונתי), המערכת הנחלית מצליחה להתאושש מהפרעות כגון שיטפונות או בצורת על ידי חידוש טבעי של בתי הגידול וחלוקה מחדש של נוטריינטים
חסמים פיזיים נפוצים המצמצמים או חוסמים את הקישוריות במרחב חקלאות- נחל:
- תשתית השקיה: תעלות השקיה, גשרונים ותעלות להטיית מים חוסמים את זרימת המים הטבעית ומגבילים את תנועתם של המינים האקווטיים.
- סכרים ומאגרים: סכרים, מעבירי מים, מפתני בטון ומאגרי שיטפונות, התופסים לעיתים גם זרימות בסיס, משמשים את החקלאות לצורכי השקיה. שינוי משטר הזרימה והפרעה לזרימת המים הטבעית פוגעים קישוריות האקו-הידרולוגית באפיק.
- מעברים לצורך כלים חקלאיים כגון גשרים ומעבירים איריים.
כיצד זה משפיע?
השפעה על המערכת האקולוגית
- פגיעה בקישוריות בין בתי גידול ונישות אקולוגיות עלולה לחסום גישה לאזורי רבייה והזנה, דבר שעלול להוביל לפגיעה באוכלוסיות המינים השונים ואף לצמצום האוכלוסייה או להכחדה מקומית. אובדן הקישוריות פוגם גם בבנק הגנטי ומגביר את רגישות המינים למחלות ושינויים סביבתיים.
- פגיעה בקישוריות משפיעה על משטר הזרימה בנחל, וכתוצאה מכך בתי גידול התלויים במשטרי זרימה מסוימים עלולים להיפגע.
- שינוי מאזן הסעת הנוטריינטים – דגים ויצורים מימיים אחרים מסיעים חומרים מזינים במעלה ובמורד מערכות הנחל. חסימת הקישוריות עלולה לשבש תהליך זה ולגרום למחסור בחומרים מזינים במורד הזרם או לעומס יתר של חומרים מזינים במעלה הזרם.
- מאזן הסעה והשקעה של חומר וסחף נחלי – שינוי באנרגיית הזרימה משבש גם את תהליכי הסחיפה וההשקעה של הנחל. הצטברות סדימנט בגב החסם והשקעה עודפת של סחף עלולות להוביל לסתימה של ערוץ הנחל ולהצפה מקומית של השטח החקלאי הסמוך או לגרום למפגע תברואתי בשל מים עומדים.
השפעה על המערכת החקלאית
- הגבלת הנגישות החקלאית – הסרה של מעברים חוצי נחל מגבילה במקרים מסוימים את הנגישות לשטחים ואת כניסתם של רכבי שטח לשטחים החקלאיים.
- זרימה רציפה בנחל משפרת ומשמרת את משטר הלחות בקרקע ותורמת חיסכון בתשומות השקיה.
- חיזוק שירותי מערכת טבעיים כגון עלייה בנוכחות של מאביקים ו/או טורפים טבעיים.
מה ניתן לעשות ואיך?
לצורך השבת הקישוריות מומלץ לפעול לפירוק חסמים בנחל, לבטל מעברים לא נחוצים ולהציע חלופות מתאימות לשימוש החקלאי.