משטר הזרימה

במה מדובר?

משטר הזרימה של הנחל (כמות המים הזורמת, מהירות הזרימה ורציפות הזרימה לאורך השנה) קשור להידרולוגיה האגנית, לכמות הנגר העילי, לשפיעת המעיינות ולשימושי האדם במים באגן. משטר הזרימה נחלק לשניים: זרימת בסיס – זרימה בספיקה יציבה שמקורה בשפיעת מעיינות או במפלס אזורי גבוה של מי תהום, וזרימה שיטפונית – אירוע שנוצר כאשר הספיקה באפיק נחל איתן עולה על ספיקת הבסיס או בעת תחילת זרימה בנחל אכזב. לעיתים על מקורות טבעיים אלו נוספים מים אפורים שמקורם בהזרמת מי קולחים ומי נקז משדות המושקים בקולחים. משטר הזרימה בנחל משפיע באופן ישיר על כלל תפקודי המערכת הנחלית, בהתאם לתשתית הגאולוגית-אקלימית שעל פיה הוא מאופיין (נחלים בעלי זרימת בסיס קבועה, עונתית או נחלים שיטפוניים). זרימת בסיס וזרימה שיטפונית תקינה חיוניות לקישוריות הידרולוגית, לשרידות של המערכת הנחלית ולתפקודה.


תפיסת מים לשימושי האדם בכלל, ולצרכים חקלאיים בפרט, הביאה לאורך השנים לירידה בכמות המים הזורמת בנחלים. תפיסת המים לא מוגבלת לזרימת הבסיס בלבד, אלא גם לזרימה שיטפונית, והיא מוסדרת ברישיון הפקה הניתן על ידי רשות המים. ניתוב הזרימה השיטפונית למאגרים לצורכי השקיה פוגעת בבריאות המערכת הנחלית ובתפקודיה.

כיצד זה משפיע?

השפעה על המערכת האקולוגית – משטר הזרימה הטבעי של נחלים הוא המפתח לבריאות האקולוגית של המערכת המימית. נחל שזורמים בו מי מקור בשפיעה טבעית ובזרימה שיטפונית תומך במגוון בתי גידול ובמגוון מיני צומח ובעלי חיים. אולם כאשר זרימת הבסיס אינה תואמת את הספיקה הטבעית בית הגידול נפגע וכך גם המגוון הביולוגי. תפיסת הזרימות השיטפוניות פוגעת במנגנון התחזוקה הטבעי של הנחל, אשר כולל לדוגמה פינוי סחף וצמחיה מהאפיק, ומובילה לשינוי בתנאים הא-ביוטיים והביוטייים בנחל. לדוגמה, היא מעודדת התפרצות של מינים פולשים. 

השפעה על השטח החקלאי הסמוך – הסדרה הנדסית של האפיק משנה את הספיקה ואת כושר ההולכה של הנחל ופוגעת גם במנגנון הסעת הסדימנטים והשקעתם בנחל. זרימה מהירה מדי מובילה לסחיפת גדות ולהתחתרות לאחור של ערוצים בשדות החקלאיים, מה שמוביל לעיתים קרובות לקשיי עיבוד ועבירות בחורף. הסחיפה מובילה גם לאיבוד של קרקע יקרה ושל שטחי עיבוד וליצירתם של ערוצי ניקוז בשולי השדה. שינוי בכלל התנאים הא-ביוטיים בא לידי ביטוי גם בהתבססות של מינים פולשים ומתפרצים. אלו עלולים לדחוק ולהוות תחרות בגידולי השדה ואף לאחסן מזיקים לחקלאות.

מה ניתן לעשות ואיך?

כדי לקבל אינדיקציה על מצב זרימות הבסיס יש לבחון תחילה את מצב מקורות המים הטבעיים ואת מידת התפיסה שלהם לשימוש חקלאי או אחר. כדי לאמוד את מצב הזרימות השיטפוניות בנחל יש לבחון את מידת התפיסה של זרימות אלו ביחס לפוטנציאל הזרימה באגן. אם בנחל יש תחנה הידרומטרית, אפשר גם למדוד את הספיקה בנחל ולהשוות את הידרוגרף הזרימות בפועל להידרוגרף זרימות מחושב.

להעשרה נוספת